Toplumsal Cinsiyet Farklılığının Yazılı Söylemlere Yansıması - Çakır, Gülcan (Anlatı Üzerine Anlatı Edebiyat Kuramı ve Eleştiri, 2024)
Çalışmada, kadın- erkek farklılığına toplumsal yaşam ve kollektif etkileşim ortamlarında nasıl bir anlam yüklendiği ele alınmaktadır. Kadın erkek ayrımı ve toplumun kadına geçmişten günümüze yüklediği roller ve Türkiye’de kadın-erkek algısına değinilmiştir. Ataerkil toplumlar ve Feminizm kültürünün ışığında toplumsal cinsiyet olgusunun psikolojik, sosyokültürel ve siyasi kuramlar eşliğinde yazılı söylemlere ne şekilde ve hangi neden ve gerekçeler dahilinde yansıdığı örnekler ve alıntılarla gösterilmiştir. Bu verilere ulaşmak için literatür taraması ve betimsel içerik analizi yöntemi kullanılmış nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Burada belirtmek gerekir ki, cinsiyet araştırmaları kadın-erkek var olduğu sürece gerek erkek egemen toplumlarda gerekse bilim alanlarında devamını sağlayacaktır. Feminist yaklaşımın düşmanca algılanmaması, araştırma yaklaşımı olarak kabul görmesi kadınların hak ettiği değere sahip olduğuna dair ilk adımdır.