Postkolonyal Söylemde Başat Frankofon Perspektifler - İnceefe, Pınar; Kuşca Güngör, Sibel (Anlatı Üzerine Anlatı Edebiyat Kuramı ve Eleştiri, 2024)
Kolonyalist ve emperyalist bilgi ve söylem inşasına karşı güçlü bir eleştiri sunan postkolonyal söylem, yirmi birinci yüzyılda sosyal ve beşeri bilimlerin hemen her alanında belirleyici bir etkiye sahiptir. Postkolonyal söylemin epistemolojik, politik ve kültürel bir paradigma olarak biçimlenmesi, özellikle Fransız ve İngiliz sömürgelerinde yetişen düşünürlerin sömürgecilik deneyimlerine eleştirel bir perspektif kazandırmaları ve bu doğrultuda yeni teorik çerçeveler geliştirmeleri ile mümkün olmuştur. Bu çalışma, postkolonyal söylemde başat Frankofon perspektiflere odaklanır ve bu yaklaşımların sömürgecilik sonrası kimlik oluşumu, temsil, kültürel etkileşim ve dilsel hibritlik konularını nasıl ele aldığını ve küresel postkolonyal teorilere ne tür özgün katkılar sunduğunu karşılaştırmalı bir bakış açısıyla inceler.