Estetik Haz / Zevk - Elbeyoğlu Sirkeci, Kamuran (Anlatı Üzerine Anlatı Edebiyat Kuramı ve Eleştiri, 2024)
İnsanı sanatsal yaratımda bulunmaya sevk eden en önemli etkenlerden birisi doğanın büyüleyici manzaraları ve insanın güzellik karşısında duyduğu estetik haz ve zevktir. Bu anlamda estetik haz ve zevk insan deneyiminin en temel bileşenlerindendir. Antik dönemlerin ideal güzellik anlayışından, modernizmin yenilikçi yaklaşımlarına, postmodernizmin çoğulculuğuna ve dijital çağın etkileşimli estetik anlayışına kadar, estetik haz sürekli olarak yeniden tanımlanmış ve zenginleştirilmiştir. Bu yazı estetik haz ve zevk kavramlarının ne olduğunu, sanatsal yaratımla estetik haz arasında nasıl bir ilişki olduğunu bu kavramların felsefi temellerini inceleyerek ortaya koyacaktır. Bunu yaparken antik çağdan moderniteye, post-modern anlayışa ve dijital çağın metaverse dünyasında estetik algının nasıl değiştiği irdelenecektir.