Gelenek ve Çağdaşlık Bağlamında İlham Enveroğlu Resimlerinde Kültürel Kodlar - Özmen, Ahmet Fatih (Resim Sanatı Üzerine Okumalar 1, 2024)
Geleneksel kodlar, tarihsel kökleri ve uzun süreli kullanımı nedeniyle toplumun kimlik ve aidiyet duygusunu beslerken, çağdaş kodlar ise güncel ihtiyaçlara ve değişimlere cevap verir. Bu bağlamda kültürel kodlar hem bir köprü hem de bir çatışma alanı olarak değerlendirilebilir. Bir yandan, geleneksel kodlar çağdaş dünyada kendine yeni ifade biçimleri bulurken, diğer yandan çağdaş kodlar geleneksel değerlerle çatışabilir ve bu çatışma yeni sentezlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Geleneksel ve çağdaş kültürel kodların sanattaki yansımaları ise toplumsal kimlik ve aidiyetin anlaşılmasında kritik bir rol oynar. Sanat eserleri, toplumun kültürel belleğini yansıtarak hem geçmişe ışık tutar hem de geleceğe yönelik bir vizyon sunar. Bu çalışma, İlham Enveroğlu’nun resimlerinde yer alan geleneksel ve çağdaş unsurların analiz edilmesini ve sanatçının eserlerinde kullandığı kültürel kodların incelenmesini amaçlamaktadır. Enveroğlu'nun çalışmalarında yer alan semboller, motifler, teknikler ve malzemelerin nasıl bir estetik ve anlam oluşturduğu, geleneksel ve modern ögelerin bir arada kullanımının sanatçının eserlerinde nasıl bir ifade biçimi yarattığı detaylı olarak ele alınmıştır. Araştırma, genel tarama modeli kullanılarak nitel araştırma yöntemleri ve teknikleri ile gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda doküman incelemesi yöntemi ile veriler elde edilmiş ve yurt içi kütüphaneler ile ulusal ve uluslararası sanal ortamlarda toplanan veriler değerlendirilmiştir.