Çağdaş Türk ve İran Resim Sanatında Minyatürden Yararlanma - Enveroğlu, İlham; Enveroğlu, Zerrin (Resim Sanatı Üzerine Okumalar 2, 2024)
Sanat tarihine baktığımızda, hiçbir yönelimin yoktan var olmadığını hiçbir sanat etkinliğinin birşeylerden etkilenmeksizin, kendiliğinden ortaya çıkmadığını görüyoruz. Genellikle sanatçılar, daha önceden var olan başka bir olgunun modelliğinden yararlanarak kendi özgün biçem ve biçim dillerini oluştururlar. Sanatçı ne denli yetenekli olursa olsun, dehası ne kadar güçlü olursa olsun, sanat tarihi içerisinde bir geleneğe yaslanır ve kendisine ya doğadan ya da sanattan bir çıkış noktası bulur. Bu durumda sanatçının kendi kültür geleneklerinden ilham alarak yeni sanat eserleri yaratması, öz biçim ve anlatım dilinden yararlanması doğal olmakla beraber gerekli de görünüyor.Köklü bir ecdat yadigârı olan minyatür sanatımız, Batı’da ve Doğuda birçok modern sanat ustasına ilham kaynağı olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Tabiidir ki, bu kaynaktan beslenerek çağdaş Türk sanatında yeni arayışlar sürdüren çok sayıda başarılı isimler vardır. Bu sanatçıların asıl kaygısı geleneği sürdürmekten ziyade kültürel kimlikli çağdaş sanat yaratmaktır. Bunun yanında geleneği kendi çizgisinde geliştirmek isteyen ve kendilerini minyatürcü olarak tanımlayan kişilerin de yenilik arayışlar sürdürdüğünü görüyoruz. Bu bağlamda minyatür sanatının plastik ve estetik değerlerinden yararlanarak modern sanat arayışları sürdüren, Türkiye ve İran coğrafyasından seçilen bazı sanatçılar üzerinden konuya ilişkin yorum ve tespitleri ilgili makale çalışmasında irdelemek istedik.