Medya ve Gündelik Yaşam - Metin, Osman (Toplumsal Hayata Sosyolojik Bakış, 2024)
Bu bölümde medyanın bireyler ve toplum üzerindeki etkileri gündelik yaşam bağlamında değerlendirilmektedir. İlk olarak, medyanın tarihsel gelişimi incelenmekte, matbaanın icadından dijital medyanın yükselişine kadar medya teknolojilerinin toplumsal ve kültürel dönüşümlere katkıları anlatılmaktadır. Bireysel algılar ve davranışlar üzerindeki etkiler, kültür endüstrisi, hegemonya ve ideolojik devlet aygıtları teorileriyle açıklanmakta, medyanın bireylerin algı ve davranışlarını nasıl şekillendirdiği vurgulanmaktadır. Toplumsal dinamikler üzerindeki etkiler, yetiştirme teorisi, temsil teorisi ve küreselleşme bağlamında ele alınmakta, medyanın sosyal normlar ve değerler üzerindeki rolü tartışılmaktadır. Ekonomi ve siyasetle olan bağlantıda, medya sahipliği ve ticarileşmenin demokratik süreçlere etkisi propaganda modeliyle analiz edilmekte, medya ve siyasi-iktisadi ilişkiler değerlendirilmekte, dijital medyanın yükselişi ve sosyal medya platformlarının etkisi gibi teknolojik değişimlerin medya üzerindeki rolü tartışılmaktadır.