Sosyolojide Klasik Kurucu İsimler ve Temel Yaklaşımlar - Aktay, Aydın (Toplumsal Hayata Sosyolojik Bakış, 2024)
Klasik dönem sosyolojisinin temel karakteristik özelliklerini ele alan bu çalışma, bu dönemin öncü isimlerini ve bunların geliştirdikleri kavramları, sosyolojinin kuruluşuna yöntemsel ve kuramsal katkılarını ele almaktadır. Ayrıca, sosyolojinin kuruluş öncesi ona zemin oluşturan bilimsel, sosyokültürel ve ekonomik gelişmeleri tarihsel olaylar bağlamında ortaya koymaktadır. Bu tarihsel olaylar dizisi içinde, Fransız İhtilali ve Sanayi Devrimi merkezi konumu temsil etmektedir. Paradigmal değişimler ve sosyolojiyi hazırlayan, sosyolojinin doğuşunu hızlandıran temel saikler belirlenerek, sonraki dönemlerde sosyoloji biliminin disipliner faaliyetlerinin aldığı yeni şekiller, görünümler ve birikimler değerlendirilmeye çalışılmıştır. Böylece birikimli bir ilerleme mantığı ile izah edilecek bir zenginlik, çeşitlilik anlamında kısa bir sosyoloji tarihi anlatısı elde edilmiş oldu. Bu anlatının önemli uğrak noktaları, isimleri ve dönemleri de vardı, bunlar da kısa bir jenerik oluşturacak tarzda ele alındı.