Kamusal Mal ve Hizmetler - Fırat, Emine (Mikro İktisat, 2024)
Mülkiyet ve mal varlığı hakları her toplumda sağlanması gereken haklardır. Toplumun refahının artırılması için ön planda olan kavramlardır. Devlet, toplumun refahını arttırmak için bu kapsamda kamusal mal ve hizmet üretir. Bu kapsamda kamu maliyesi, tam kamusal, yarı kamusal, erdemli mallar, ortak mallar ve hizmetler gibi kavramları düzenler. Tam kamusal malları, genellikle toplumun tüm fertlerinin ortak kullanımına açık olan ve devlet veya toplumun tamamının sahip olduğu malları ifade eder. Yarı kamusal malları kavramı, bazı mallar hem kamusal hem de özel niteliklere sahip olabilirler. Devletin düzenleyici rolü ve kamu müdahalesi, yarı kamu mallarının adaletli bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla önemlidir. Erdemli mallar, toplumun genel refahını artıran ve bireylerin kendi başlarına yeterince talep etmeyebilecekleri veya optimal miktarda tüketmeyecekleri malları ifade eder. Bu tür malların tüketimi, toplumun genel çıkarlarına hizmet ettiği düşünülerek teşvik edilir. Ortak mülkiyet, birden fazla kişinin bir varlığa veya kaynağa ortaklaşa sahip olduğu bir mülkiyet biçimidir.Devlet toplumun ihtiyaçlarını gidermek için mal ve hizmetler üretir. Devletin bu faaliyetlerinin, ülke ekonomisi üzerinde büyük etkileri olmaktadır. Bu bölümde kamu sektörünce sunulan mal ve hizmetler açıklanacak, özel mal ve hizmetlerin dışındaki kamusal mal ve hizmetler; tam kamusal, küresel kamusal, yarı kamusal, erdemli ve ortak mal ve hizmetler üzerinde durulacaktır.