Çocuk İşçilerin Sağlığının Korunmasında Halk Sağlığı Hemşireliği Yaklaşımı - Ataman Kufacı, Aynur (Nedenleri ve Sonuçları ile Çocuk İşçiliği, 2024)
Çocuk işçiliği, çocuğun çocukluğunu yaşamasına engel olan, çocuğu eğitim hakkından mahrum bırakan, fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyen temel bir çocuk hakkı ihlalidir. Günümüz dünyasında çocuk sömürüsü ve istismarının önemli kaynağı olan çocuk işçiliği, sadece çocuk ve ailesinin refahını değil toplum sağlığını ve toplumsal kalkınmayı da etkilemektedir. Sürdürülebilir kalkınma için belirlenen küresel amaçlar da çocuk işçiliğinin tüm biçimlerinin 2025 yılına kadar sona erdirilmesi hedeflenmesine karşın güncel istatistikler çocuk işçiliğinin varlığını koruduğunu ve verilen taahhüdün çok gerisinde kalındığını göstermektedir. Hedeflenen amaçlara ulaşmak için çocuk işçiliğine ilişkin farkındalık ve mücadele çalışmalarının multidisipliner bir anlayışla yürütülmesi gerekmekte ve birey, aile ve toplumun sağlığının korunması ve geliştirilmesi amacıyla insanın olduğu her yerde hemşirelik hizmeti sunan halk sağlığı hemşirelerine önemli roller düşmektedir. Halk sağlığı hemşireleri içinde bulundukları özel alanların gereklerini yerine getirerek; bakım verici, eğitici, savunucu, karar verici, danışman, iletişimci ve eş güdüm sağlayıcı rolleriyle çocuk işçiliğiyle mücadelede yer alırlar.