Sosyal Hizmetin Hak Temelli Müdahalesi Bağlamında Çocuk İşçiliğiyle Mücadele - Ayalp, Mustafa Çağrı; Aygüler, Edip (Nedenleri ve Sonuçları ile Çocuk İşçiliği, 2024)
Çocuk işçiliği çocuğun gelişimini örseleyen; çocuğa fiziksel, ruhsal, sosyal yönden zarar veren; eğitimden mahrum bırakan ve çocuğun ihmal ve istismarına neden olabilen olumsuz bir durumdur. Dünya genelinde 160 milyon Türkiye’de ise 720 bin çocuk işçi bulunmaktadır. Gelir dağılımındaki adaletsizlikler, işsizlik, ekonomik krizler nedeniyle yoksullaşan aileler çocuklarını çalıştırmak zorunda kalmaktadırlar. Çocuğun eğitimde kalmasını sağlamak ve ailelerin ekonomik ve sosyal olarak desteklenerek işlevselliğini korumak için hem eğitim hem de sosyo-ekonomik engelleri ele alan bir destek ağı oluşturulması gerekmektedir. Çocuk işçiliğini azaltmak için çocuğun yüksek yararını koruyacak, hak temelli bir yaklaşımla profesyonel sosyal hizmet müdahaleleri gerçekleştirilmesi ve “çevresi içinde birey” anlayışıyla gerçekleştirilecek psikososyal müdahalelere ihtiyaç duyulmaktadır.Bu amaç çerçevesinde sosyal hizmet uzmanları çocukların içinde yer aldığı sosyal sistemler içinde aileler, eğitimciler ve toplumla birlikte çalışarak; bütüncül ve hak temelli uygulamalar kapsamında çocuk ve aileleri için destekleyici ve güçlendirici hizmetler sağlamalıdır.