Yoksulluk Çerçevesinde Çocuk İşçiliği - Karadeniz , Meltem (Nedenleri ve Sonuçları ile Çocuk İşçiliği, 2024)
Yoksulluk, farklı bağlamlarda değişen bir kavram olup, genellikle gelir eksikliği nedeniyle temel ihtiyaçların karşılanamaması olarak tanımlanır. Yoksulluğun mutlak ve göreli olmak üzere iki temel türü vardır. Mutlak yoksulluk, temel ihtiyaçların karşılanması için gereken gelir düzeyinin altındaki durumu ifade ederken, göreli yoksulluk, bireylerin bulundukları toplumdaki genel refah seviyesine göre dezavantajlı durumda olmalarını ifade eder. Ayrıca, yoksulluk sadece maddi eksikliklerle sınırlı kalmaz; sosyal dışlanma, eğitim, sağlık hizmetlerine erişim yetersizliği, evsizlik ve güvensizlik gibi sosyal sorunları da içerir. Yoksulluk, özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaparak, onların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini, eğitim fırsatlarını kısıtlar. Bu bağlamda, yoksullukla mücadele stratejileri, farklı ölçütlere dayalı olarak belirlenmeli ve toplumların ekonomik, sosyal ve kültürel yapıları dikkate alınarak geliştirilmelidir. Küresel olarak, yoksulluk hala önemli bir sorun olmayı sürdürmekte ve farklı ülkelerde farklı tanımlar ve sınırlarla ele alınmaktadır. Bu nedenle, yoksulluğun ölçülmesi ve azaltılması için uluslararası standartlara ve yerel koşullara uygun stratejilere ihtiyaç duyulmaktadır.