Türk Sosyal Sigortalar Hukuku Bakımından Çocuk ve Genç İşçiler - Akın, Levent; Dinç Ütükler, İstemi Ceysu (Nedenleri ve Sonuçları ile Çocuk İşçiliği, 2024)
Çocukların kendileri için zararlı olan ya da gelişim ve eğitimlerine katkı sunmayan çalışmaları, çocuk işçiliğine vücut verir. Çocuk işçiliğinin önemli nedenleri arasında yoksulluk ve kayıt dışı çalışma bulunur. Bu nedenle çocukların, bir temel hak olan sosyal güvenlik hakkından yararlanmaları, çocuk işçiliği ile mücadele bakımından önemli bir araçtır. İş sözleşmesiyle çalışan çocuk ve genç işçiler, yetişkin işçiler gibi sigortalı sayılabilmektedir. Ancak uzun vadeli sigorta kolları için aranan sigortalılık süresi başlangıcı, 18 yaşından küçük işçiler ve 18 yaşını doldurmuş işçiler bakımından farklı şekilde düzenlenmiştir. 18 yaşından küçük işçilerin 18 yaşından önceki çalışmaları, sigortalılık süresinden sayılmaz. Bu süre sadece prim ödeme gün sayısının hesabında dikkate alınır. Anılan uygulamanın çocuk ve genç işçilerin sigortalılığı üzerinde yarattığı dezavantaj, bu grupları korumaya yönelik olarak yapılandırılacak özgün sigorta düzenlemeleriyle giderilebilir.