Erken Çocukluk Döneminde Dijital Oyunlara Olumlu Bakış - Yalçın, Kader; Zileli, Raif (Güncel Eğitim Bilimleri Araştırmaları X-Güz, 2024)
0-8 yaş aralığını kapsayan erken çocukluk dönemi, tüm gelişim alanlarının hızlı bir şekilde ilerlediği ve ilk oyunların oynandığı zaman dilimi olması nedeniyle en kritik dönemlerden biridir. Bu kritik dönemi çocuk için sağlıklı ve faydalı olacak şekilde geçirmenin en önemli koşullarından biri de, çocuğa uygun oyun ortamları sağlamaktır. Oyunların bir türü olan dijital oyunlar gelişen teknoloji ile çocukların hayatına girmiş ve onların oyun ortamına geleneksel oyunların yanında sanal bir oyun ortamı da eklemiştir. Şiddet, saldırganlık, bağımlılık gibi olumsuz özellikleri vurgulanan dijital oyunlar gerçekten kaçınılması gereken uygulamalar mı? Yoksa tek taraflı bakıldığı için dijital oyunların hakkı yenmekte mi? Dijital oyunlardan çocukları ayırmak onları 21.yüzyıl becerilerinden uzaklaştırmakta mı? gibi sorulara yanıt arandığı bu çalışmada dijital oyunların olumlu özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. İncelenen literatür ışığında erken çocukluk yaşlarından itibaren içeriğin farkında olunduğu ve kontrollü bir biçimde oynanan dijital oyunların çocukların bilişsel, duyuşsal, dilsel ve motor gelişimlerine fayda sağlayabilen, sosyal yönlerini destekleyebilen bir teknoloji ürünü olduğu göz ardı edilmemelidir.