Ders Dışı Etkinlikler ve Katkıları - Elaldı, Şenel (Güncel Eğitim Bilimleri Araştırmaları X-Güz, 2024)
Ders dışı etkinlikler, geleneksel öğretim yöntemlerindeki eksiklikleri gidermek için öğrenmeyi sınıf dışına taşıyarak öğrencileri öğretimde desteklemede önemli yardımcılardır. Öğrencilerin akademik ve kişisel yaşamlarını dengelemelerine yardımcı olan bu etkinlikler okulun sorumluluklarına ek olarak, boş zaman ve rahatlama olanakları da sunmaktadır. Böylece hem dengeli ve sağlıklı bir hayata katkıda bulunduğunu hem de öğrencilerin dünyaya bakış açılarını genişleten deneyimler kazanmalarına olanak tanıdığını söylemek mümkündür. Ancak okullarda yönetmeliklerle zorunlu kılınmış olsa da bu etkinliklerin amacına uygun, planlı ve programlı bir şekilde yürütülmesinde sıkıntı yaşanmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmada ders dışı etkinlikler genel bir çerçevede ele alınarak etkililiğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda bu etkinliklerin sağladığı katkıları ortaya koyan çalışmaların sonuçlarına yer verilmiştir. Bu sonuçlar ders dışı etkinliklerin öğrencilerin sosyal, zihinsel ve duygusal düzeyde gelişmelerine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçlara göre ders dışı etkinliklere katılım öğrencilerin akademik başarısını artırmaya ve not ortalamalarını yükseltmelerine yardımcı olmaktadır. Öğrencilerin disiplin suçu işleme oranlarının düşmesine, okuldan sonra oluşabilecek tehlikeli durumlardan uzak kalmalarına, okula yönelik güçlü aidiyet duygusu geliştirmelerine, ulusal bilinç, kişilik, yurtseverlik kazanmalarına, yüksek özgüven ve özsaygıya sahip olmalarına da katkı sağlamaktadır. Bu etkinlikler sayesinde öğrencilerin ilerideki yaşamlarında bu etkinliklere yönelik mesleki seçimler yapma şansı yakalayabilmektedirler. Dolayısıyla okulların öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçları çerçevesinde bu etkinlikleri düzenleyerek planlamasını yapmaları önerilmektedir.