Gıda Tasarımında Üç Boyutlu (3D) Baskı Uygulamaları - Demir Özer, Ezgi (Gıda İşleme ve Üretiminde Yenilikçi Teknolojiler, 2024)
Tüketicilerin değişen tüketim alışkanlıkları gıda üretiminin de değişmesine neden olmaktadır. Besin değeri ve gıda güvenliği konularının ön plana çıktığı günümüzde kişiselleştirilmiş gıdaların sürdürülebilir bir üretim yaklaşımı içerisinde üretimi de önemli bir yere sahiptir. Tüketiciler damak tadı, beslenme alışkanlıkları ve sağlık ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmış inovatif ve özelleşmiş ürünleri talep etmektedir. Ayrıca, tüketiciler gıdaları bir sanat eseri olarak kabul ederek farklı tasarımlara sahip bir ürün olarak tüketmeyi de istemektedir. Üç boyutlu yazıcılar gıda ürünlerini karmaşık ve zor tasarımlara sahip şekil ve boyutlarda üretilmesine imkân sağlayarak tüketici taleplerinin karşılanmasında önemli bir inovasyon ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Üç boyutlu yazıcılar ürünlerin farklı açılardan özelleştirilmesine de imkân tanımaktadır. Bu bölümde üç boyutlu yazıcılar, çalışma prensipleri ve teknolojileri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca gıda tasarımında üç boyutlu yazıcıların kullanımına, gıda bileşenleri göz önünde bulundurularak işleme teknolojisi ve üretilen ürünlerin özelliklerine yer verilmiştir.Changing consumption habits of consumers also cause food production to change. Nowadays, when nutritional value and food safety issues come to the forefront, the production of personalised foods within a sustainable production approach also has an important place. Consumers demand innovative and specialized products prepared taking into account their taste, nutritional habits and health needs. In addition, consumers accept food as a work of art and want to consume it as a product with different designs. Three-dimensional printers emerge as an important innovation product in meeting consumer demands by enabling the production of food products in shapes and sizes with complex and difficult designs. Three-dimensional printers also allow products to be customized from different angles. In this section, information about three-dimensional printers, their working principles and technologies is given. In addition, the use of three-dimensional printers in food design, processing technology and characteristics of the produced products considering food components are included.