Bitlis İli Yöresel Yemeklerinin Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi - Köseoğlu, Abdullah; Korkmaz, Özge (Bitlis Turizm Araştırmaları, 2024)
Bu kitap bölümü, Bitlis ili yöresel yemeklerinin gastronomi turizmi potansiyelini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Amaçla ilişkili olarak giriş kısmında konunun kavramsal çerçevesi oluşturulmuş, ardından araştırmanın yöntemi, evren ve örneklemi, verilerin toplanması, bulguları ve sonuçlarına yer verilmiştir. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği bölümde, 02.06.2024-02.07.2024 tarihleri aralığında Bitlisli ev hanımları ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. 9 sorudan oluşan mülakat formlarından elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemiyle incelenmiş; bu bağlamda yöresel yemeklerin kültürel açıdan önemli olduğu, misafire verilen değerin bir göstergesi olarak alındığı ve kültürel-sosyal açıdan da önemli bir yere sahip olduğu verilerine ulaşılmıştır. Kitap bölümünün son kısmında, elde edilen veriler alan yazında yer alan benzer çalışmalarla karşılaştırılmış; Bitlis yöresel yemeklerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, daha geniş kitlelere ulaştırılması ve gastronomi turizmi değerinin ortaya çıkarılması konuları üzerine öneriler getirilmiştir.