Okula Hazır Bulunuşluğun Değerlendirilmesi - Polat, Pınar (Okula Hazırbulunuşluk: Tüm Yönleri ile Okula Geçiş, 2024)
Okula hazırbulunuşluk, çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal alanlarda okul ortamına uyum sağlama ve öğrenme süreçlerine etkin bir şekilde katılma yeterliliklerini ifade eder. Okula hazırbulunuşluğun değerlendirilmesi ise, çocukların okula başlamadan önce okulda başarılı olabilmek için gereken niteliklere sahip olup olamadıklarının belirlenmesi sürecidir (Maxwell ve Clifford, 2004). Okula hazırbulunuşluğu değerlendirmek, bir çocuğun önünde uzanan eğitim yolculuğuna hazırlığı hakkında önemli içgörüler sağladığında önemlidir. Okul için gereken beceri ve yeterliliklere sahip olmadan okula başlayan çocuklar, genellikle gelişim dönemlerinde zorluklar yaşarlar ve bu ilkokul yılları boyunca akademik ilerlemelerini engelleyebilir. Erken becerilerin daha sonraki başarı için önemi göz önüne alındığında okul öncesi dönemde çocukların hazırbulunuşluğunun değerlendirmenin ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır (Russo vd., 2019). Doğru bir şekilde gerçekleştirildiğinde değerlendirme ebeveynlere ve eğitimcilere çocukların nasıl büyüdüğü ve geliştiği hakkında çok önemli bilgiler sağlayabilir. Ancak, küçük çocukların uygunsuz şekilde test edilmesi, değerlendirici için yetersiz bilgi ve değerlendirilen kişi için rahatsızlık ya da sadece zaman kaybı oluşturma riski taşıyabilir (Snow ve Van Hemel, 2008).  Okula hazır bir çocuğun özelliklerini belirlemek ve daha sonra herhangi bir çocuğun bu özelliklere sahip olup olmadığını değerlendirmek oldukça basit görülebilir ancak okul hazırlığını değerlendirmek zor bir süreçtir (Aiona, 2005). Bu nedenle, hazırbulunuşluk değerlendirmesi, çocukların bireysel farklılıklarını dikkate alan, gelişimsel olarak uygun yöntemlerle dikkatlice planlanmalıdır.