Kaynak Atölyelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği - Arslan, Esenay (Laboratuvar ve Atölyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği, 2024)
Bu kitap bölümü, kaynak atölyelerinde iş sağlığı ve güvenliğinin önemi, atölyede kaynak işlemi uygulamalarının tehlike ve riskleri, bu tehlikelere karşı alınabilecek tedbirler ve bu işleri yapan kişilerde görülebilecek rahatsızlıkları kapsamaktadır. Metal sektörü başta olmak üzere birçok sektörde yaygın olarak kullanılan kaynakla imalat yöntemi tehlikeli işler sınıfına girmektedir. Kaynak işlerinde özellikle yüksek ısı ve radyasyon maruziyeti bu işi yapan kişilerde birtakım rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir. Diğer taraftan bu yöntemin yapılışından kaynaklı ortam şartlarının zor olması da iş kazalarının önüne geçmek amacıyla birçok tedbir alınmasını zorunlu kılmaktadır. Olası iş kazalarını önlemek ve çalışanların güvenliğini artırmak için kişisel koruyucu donanımların (KKD) etkin kullanımı önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, bu bölümde kaynak atölyelerinde ortamdaki toz, duman ve gazlardan kaynaklanan riskler ve bu risklerin sebep olduğu sağlık sorunları ele alınarak bu gibi durumların önlenmesi adına alınabilecek iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine yer verilmiştir. Sonuç olarak bu bölümde kaynak atölyelerinde iş sağlığı ve güvenliği hususunun önemi noktasında farkındalık oluşturarak oluşabilecek risklere karşı önerilerde bulunulmuş ve bu atölyelerde daha güvenli bir çalışma ortamının mümkün olabileceği vurgulanmıştır.