Geçmişten Günümüze Geleneksel Çocuk Oyunları - Kavı, Gülçin; Kaya, Gizem; Gümüş, Şeyda (Spor Bilimlerinde Güncel Çalışmalar III-Güz, 2025)
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi ve okul çağı dönemi geleneksel çocuk oyunlarının tarihsel gelişimlerini analiz ederek günümüze nasıl evrildiğini ve değiştiğini değerlendirmektir. Araştırmamız da nitel araştırma yöntemlerinden döküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Konuyla ilgili kaynaklara ve verilere 4 elektronik veri tabanından (PubMed, Google Akademik, Yöktez ve Web of Science) ulaşılarak alan yazın taraması yapılmıştır. Taranan anahtar kelimeler ‘’çocuk, çocuk oyunları, geleneksek çocuk oyunları’’ şeklindedir. Araştırma ile ulaşabildiğimiz kitap ve tezler incelenmiş elde edilen veriler bulgular arasında ilişkilendirme yapılarak değerlendirmeler yapılmıştır.Geleneksel çocuk oyunları; çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal becerilerinin gelişiminde yardımcı olurken aynı zamanda çocukların eğlenceli vakit geçirmelerini sağlamaktadır. Genellikle basit malzemelerle oynanmakta ve doğal ortamlarda gerçekleşmektedir. Grup oyunları, çocukların birlikte çalışma, rekabet etme ve birbirlerini anlama yeteneklerini geliştirmektedir. Bu oyunlar genellikle arkadaşlık kurma ve ekip ruhu oluşturma fırsatı da sunmaktadır. Geçmiş zamanda oynanan oyunlar incelendiğinde en bilinen oyunlar arasında beştaş, seksek, uçurtma ve mendil kapmaca gibi oyunlar yer aldığı görülmüştür. Şimdi ise geçmişten günümüze çocuk oyunlarının zaman içerisinde değişime uğradığı görülmektedir. Bu değişimler incelendiğinde; oyun alanlarının açık oyun alanlarından kapalı oyun alanlarına doğru bir geçiş yaptığı, materyalle oynanan oyunlardan materyalsiz oynanan oyunlara döndüğü, grup oyunlarından bireysel ve sanal oyunlara doğru ilerlediği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak geleneksel çocuk oyunlarının sadece eğlenceli vakit geçirmenin ötesine geçtiği; çocukların gelişimine, kültürel kimliklerini oluşturmalarına yardımcı olduğu ve bu oyunların kültürümüzün ve geçmişimizin bir parçası olarak korunup gelecek nesillere aktarıldığı sonucuna ulaşılmıştır.