Mini Voleybolda Öğretim Yöntemleri - Kaya, Gizem; Gümüş, Şeyda; Kavı, Gülçin (Spor Bilimlerinde Güncel Çalışmalar III-Güz, 2025)
Çalışmamızda öğretim yöntemleri arasından mini voleybol öğretimine en uygun ve en etkili yöntemlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmamızda, voleybol antrenörlerinin ve beden eğitimi öğretmenlerinin kullanabileceği öğretim yöntemleri incelenmiştir. Bu yöntemler, anlatım, problem çözme, soru-cevap, komut, etkileşimli video öğretim, alıştırma, kendini değerlendirme, eşli çalışma ve gösterip yaptırma yöntemleridir. Mevcut çalışmada sistematik derleme yöntemi kullanılıp dört kaynak kitap (Mini Voleybol El Kitabı 1,Voleybolda Taktik, Voleybol Teknik, Mini Voleybol Öğretim Yöntemleri) ve iki elektronik veri tabanında (Google Scholar, Yök Tez) taramalar yapılmıştır. Taranan anahtar kelimeler “mini voleybol”, ”öğretim yöntemleri”, ”voleybol öğretimi” şeklindedir. Anahtar kelimelerle tarama yaptığımızda Google Scholar veri tabanında 20 veriye, Yök Tez veri tabanında 5 veriye ve 4 kaynak kitapla birlikte toplam 29 veriye ulaşılabilmiştir. Araştırma sonucunda ulaşabildiğimiz tezlerden elde edilen veriler bulgular arasında ilişkilendirme yapılarak değerlendirmeler gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, mini voleybolda daha çok anlatım, eşli çalışma, alıştırma ve gösterip yaptırma yöntemleri kullanılmaktadır. Mini voleybolda öğretim yöntemleri oyunlar yoluyla desteklenerek öğretim daha etkili ve kalıcı hale getirilebilir. Bunun için öğretmen ve öğretmen adaylarının en uygun öğretim yöntemlerini ve tekniklerini bilmeleri ve seçmeleri gerekmektedir. Ayrıca farklı yöntem teknikler kullanılması öğrenmelerde kalıcılığı arttırdığı sonucuna varılmıştır. Bunun yanında grup çalışmalarının iletişimi ve iş birliğini geliştirdiği, gerçekleştirilen etkinliklerde öğrencilerin aktif olarak katılımını sağlayan çalışmalarda verimin daha da arttığı kanaatine varılmıştır.