Koroner Arter Anevrizması ve Ektazisine Yaklaşım - Aydemir, Selim (Olgular Eşliğinde Kardiyoloji II, 2024)
Koroner arter anevrizması (KAA) ve koroner arter ektazisi (KAE), nadir görülen kardiyovasküler bozukluklardır. Etiyolojisi ve risk faktörleri ateroskleroz ile benzer olup patofizyolojisinde ateroskleroza sekonder vasküler bir yeniden şekillenme rol oynar.  Tanısı, görüntüleme yöntemleriyle ve altın standart yöntem olan koroner anjiyografi ile konulur. Tedavi, kardiyovasküler risk faktörlerinin düzeltilmesi, tromboembolik olayların önlenmesi, anevrizmanın medikal, perkütan ve cerrahi tedavisinden oluşur. Tedavi yönetimi ile ilgili bilgilerimiz sınırlıdır ve bir kılavuz da yoktur. Bu hastalığın yönetimi bireye özgüdür, iyi ve doğru yönetilmesi için geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmada KAA olan ve perkütan tedavi edilen bir hastanın yönetiminden bahsedilmiştir.