Primer Perkütan Koroner Girişim Sırasında Gelişen Koroner Perforasyona Yaklaşım - Görcan, Ayberk (Olgular Eşliğinde Kardiyoloji II, 2024)
Koroner arter girişimleri sırasında iyatrojenik koroner arter diseksiyonları komplikasyon olarak görülebilmektedir. Koroner arter perforasyonu, invaziv işlem esnasında oldukça seyrek görülen fakat hayatı tehdit edebilen bir komplikasyondur. Koroner perforasyonlarda sıklıkla kullanılan sınıflama Ellis sınıflandırmasıdır. Ellis evre 3 koroner perforasyon meydana gelen hastalarda mortalite yaklaşık %44 olarak görülmektedir. Bu yazımızda LAD’ye  primer perkütan koroner girişim (PKG) sırasında gelişen koroner perforasyona yaklaşımı ve yönetimini sunacağız.İatrogenic coronary artery dissections can be seen as complications during coronary artery interventions.Coronary artery perforation is a very rare but life-threatening complication during percutaneous coronary procedure.The commonly used classification for coronary perforations is the Ellis Classification.Mortality rate can reach up to %44 in patients who develop Ellis stage 3 coronary perforation.İn this article,we will present the approach and management of coronary perforation during primary percutaneous coronary intervention for LAD.