Acilde Bedel-Etkinlik: Görüntüleme Kullanım İlkeleri - Öztürk, Berkant (Dahili Aciller, 2024)
Artan acil servis başvurularıyla birlikte görüntüleme talepleri de artmaktadır. Bu durum gereksiz tekrarlayan görüntülemelere ve defansif tıp uygulamalarına neden olmaktadır. Acil servis hekimlerine güncel kılavuzlara uygun şekilde görüntüleme istemeleri ve hastaları doğru değerlendirmeleri konusunda rehberlik edilmesi gerekmektedir.Artan kalabalıkta etkili, hızlı ve uygun maliyetli tanı yöntemlerini seçmenin önemlidir. Acil servislerde yaygın olarak kullanılan görüntüleme yöntemleri arasında direkt grafiler, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme bulunmaktadır. Bu yöntemlerin her biri farklı faydalar ve riskler içermektedir. Seçilecek olan yöntemin güncel kılavuzlara uygun olması ve bedel-etkinlik analizi yapılması, kaynakların etkin kullanımını sağlamak adına önemlidir. Görüntüleme yöntemlerinde hızlı ilerleme ile birlikte tanı ve tedavide önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Ancak, kanıta dayalı olmayan gereksiz görüntüleme talepleri artmış, bu da maliyetleri artırmış hastane kalış sürelerini uzatmıştır. Ayrıca Yüksek maliyetli tetkikler, uygun olmayan durumlarda iş gücü ve zaman kaybına neden olabilmektedir.Bu bölüm, acil servis hekimlerine bedel-etkinlik modeli çerçevesinde doğru görüntüleme yöntemlerini seçme konusunda rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Bedel-etkinlik modeli, maddi kaynakları uygun şekilde kullanmayı ve hastanın tanı ve tedavisine katkı sağlayacak etkin yöntemleri belirlemeyi hedefler.