Transplante Hastaya Yaklaşım - Kudu, Emre (Dahili Aciller, 2024)
Organ nakilli hastalar değişen anatomi, denerve allograft ve immünosupresyonuna bağlı olarak sıklıkla transplantasyon ilişkili sebeplerden ötürü acil servislere başvurmaktadır. Bu hastalar transplantasyon ilişkisiz sebeplerden ötürü başvursalar dahi tedavileri planlanırken, bu hastaların farklılıklarını, verilecek olası ilaçların hastalardaki etkilerini bilmek ve olası ilaç etkileşimlerine karşı farkındalığın yüksek olması gerekir. Bu hastalarda en korkulan iki sorun enfeksiyon ve rejeksiyondur. Şüphe eşiğini düşük tutmak gerekir ve ihtiyaç halinde mutlaka transplantasyon ekibiyle ve enfeksiyon hastalıklarlarıyla beraber süreç multidisipliner olarak yürütülmelidir.