Hipotiroidi ve Miksödem Koması - Ahçı Yılmaz, Seda (Dahili Aciller, 2024)
Hipotiroidinin en ciddi komplikasyonu miksödem komasıdır. Bu klinik tablo mental durumda bozulma, hipotermi ve çoklu organlarda fonksiyon yavaşlamasına bağlı semptomların eşlik ettiği şiddetli bir durumdur. Tedavi almayan, şiddetli, uzun süreli hipotiroidi hastalarında veya iyi kontrol edilemeyen hipotiroidi hastalarında çeşitli tetikleyici faktörlerin eklenmesiyle miksödem tablosu görülebilir. Tedavi altındaki hastalarda en sık görülen kolaylaştırıcı neden soğuk maruziyetidir. Miksödem komasının ana klinik belirtileri bilinç değişikliği ve hipotermidir.  Hipotansiyon, bradikardi, hiponatremi, hipoglisemi ve hipoventilasyon da klinik tabloya sıklıkla eşlik eder. Miksödem koması klinik bir tanıdır ve doğrulayıcı olarak tiroid fonksiyon testleri yapılmalıdır. Tedaviye rağmen mortalitesi yüksek bir klinik tablo olması nedeniyle hemen tedaviye başlanmalıdır.