Hemoptizi - Özensoy, Habibe Selmin (Dahili Aciller, 2024)
Hastaların ilk değerlendirilmesi, stabilizasyonu ve takibi acil serviste başlamaktadır. Konunun öneminin acil hekimlerince bilinmesi ve gerekli işlemlerin yapılması bu açıdan önemlidir. Bu çalışmada hemoptizinin acil servislerde tanı ve tedavide faydası olabilecek konuları anlatmayı hedefledik. Hemoptizi türleri; hayatı tehdit eden major hemoptizi, hayati tehdit oluşturmayan minor hemoptizi, kriptojenik ve psödohemoptizi  olarak incelenebilir. Tanı; vakaların değerlendirilmesi için anamnez, fizik muayene, laboratuvar tetkikleri görüntüleme tekniklerine dayanmaktadır. Hemoptizinin tedavisinde ilk adım hastanın stabilizasyonu ve kanamanın kontrolü ile başlar Daha sonra inhaler tedavi, bronkoskopi, BAE ve cerrahi yöntemler gibi çeşitli tedavi seçenekleri düşünülebilir.