Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ve İlişkili Acilleri - Beşer, Zafer (Dahili Aciller, 2024)
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), öksürük, dispne ve hava akımı kısıtlılığı ile karakterize yaygın bir solunum rahatsızlığıdır. Prevalansı ülkeler arasında farklılık gösterse ve yaşla birlikte artsa da, 40 yaş ve üzeri bireylerin yaklaşık yüzde 10'unda KOAH vardır. KOAH, COVID-19 (koronavirüs hastalığı 2019) pandemisinden önce dünya çapında üçüncü önde gelen nedendi. Yüksek prevalansı ve kronikliğinin bir sonucu olarak KOAH, sık klinisyen muayenesi başvurularına, akut alevlenmeler nedeniyle birden fazla hastaneye yatış ve kronik tedavi ihtiyacı nedeniyle yüksek kaynak kullanımına neden olur.KOAH alevlenmesi, ≤14 gün içinde kötüleşen dispne ve/veya öksürük ve balgamla karakterizedir; takipne ve/veya taşikardi eşlik edebilir ve sıklıkla hava yolu enfeksiyonu, pulmoner emboli, kirlilik veya diğer hava yolu hasarının neden olduğu artan lokal ve sistemik inflamasyonla ilişkilidir.Tedavinin yeri ne olursa olsun, yönetimin hedefleri Kısa etkili inhale bronkodilatörler ve sistemik glukokortikoidler kullanılarak ters hava akımı sınırlaması ; Alevlenmelerin çoğunda rol oynayan enfeksiyonu tedavi edilmesi; uygun oksijenasyonu sağlanması ve  hastanın entübasyonu  önlenmesidir.