Kariyer Şiddeti (Career Violence) - Tozak, Fatoş (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Bu kitap bölümü, çalışanların kariyer yolculuklarında karşılaştıkları engelleri ve sosyal dinamikleri detaylı bir şekilde ele alarak, bu zorlukların hem bireysel hem de kurumsal düzeyde nasıl anlaşılması ve ele alınması gerektiğini tartışmaktadır. Özellikle yapışkan zemin, cam tavan, çifte açmaz, tiara sendromu, imposter sendromu, ay ışığı fenomeni, sızdıran boru ve kraliçe arı sendromu gibi kavramlar üzerinden hem kadınların hem de erkeklerin çalışanların iş hayatındaki cinsiyetçi engeller ve stereotipler detaylandırılarak incelenmiştir. Bu kavramlar, özellikle kadınların üst düzey pozisyonlara erişimlerini engelleyen yapısal ve davranışsal faktörleri ortaya koymakta ve kadınların kariyer gelişimlerindeki zorluklarına ve yaşadıkları kariyer şiddetine dikkat çekmektedir.Bu bölüm, ayrıca hemşirelik mesleği bağlamında kadınların iş hayatındaki zorluklara farkındalığını artırmaktadır. Hemşirelik alanındaki cinsiyetçi uygulamalar ve engellerin, kadın hemşirelerin kariyer yollarını nasıl etkilediği üzerinde derinlemesine durulmuştur. Bu kapsamlı analiz hem bireysel hem de kurumsal düzeyde çalışanların kariyer engellerini anlamak ve ele almak için önemli bir kaynak sunmaktadır.This book chapter elaborates on the obstacles and social dynamics that employees face in their career journeys and discusses how these challenges should be understood and addressed at both the individual and institutional levels. Sexist obstacles and stereotypes in the working life of employees have been examined in detail, especially through concepts such as sticky floor, glass ceiling, double bind, tiara syndrome, imposter syndrome, moonlight phenomenon, leaky pipe, and queen bee syndrome. These concepts reveal the structural and behavioral factors that prevent women from accessing senior positions and draw attention to the difficulties of both women and men in their career development and the career violence they experience.This chapter also raises women's awareness of the challenges in business life in the context of the nursing profession. It focused in depth on how sexist practices and barriers in the field of nursing affect the career paths of female nurses. This comprehensive analysis provides an important resource for understanding and addressing employee career barriers at both the individual and organizational levels.