Örgütsel Yalnızlık (Organizational Loneliness) - Ünaldı Baydın, Nihal (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Örgütsel yalnızlık, çalışanların işyerinde tatmin olmadığı sosyal ilişkiler nedeniyle yaşadığı hoş olmayan bir duygudur. Çalışma hayatında bireyin yaşı, cinsiyeti, medeni durumu, kişilik yapısı gibi bireysel faktörler ile örgüt iklimi, örgütsel destek, iş özellikleri, iş yükü, iş stresi ve rekabet gibi bazı örgütsel faktörler, çalışanlarda yalnızlığın duygusal veya örgütsel olmak üzere iki farklı boyutta deneyimlenmelerinde etkili parametrelerdir. Çalışanların örgütlerinde yaşamış oldukları yalnızlık duygusu, iş stresi, iş tatmini, örgütsel destek, kurumsal bağlılık, örgütsel vatandaşlık, kuruma güven, iş performansı, işten ayrılma niyeti ve tükenmişlik gibi çalışanlar ve örgütler üzerinde farklı olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Hastanelerde, çalışanlarının yaşamış oldukları örgütsel yalnızlık ise, kişiler arası ilişkilerde ve iletişimde sorunlara neden olabilmektedir. Özellikle sağlık hizmetlerinin sunumunda önemli bir rol üstlenen hemşireler, kaynak yetersizliği, uzun çalışma saatleri, gece nöbetleri, yoğun hasta sirkülasyonu, ekip içi yaşanan sorunlar, hasta yakınlarıyla yaşanan olumsuz etkileşimler sonucunda stres yaşamakta ve beraberinde ise örgütsel yalnızlık deneyimleyebilmektedirler. Bu durum, sağlık hizmetlerinin kalitesini ve niceliğini düşürerek hastaların, çalışanların, sağlık kurumlarının olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Bu doğrultuda hemşireler arasında yaşanan örgütsel yalnızlıkla başa çıkmak için yönetici hemşireler, öncelikle hemşireler arasında yalnızlığın olası nedenlerini belirleyerek hemşirelerin yaşadığı olumsuz koşullara karşı çeşitli önlemler almalıdırlar.Organizational loneliness is an unpleasant feeling experienced by employees due to unsatisfactory social relationships in the workplace. In the professional life, individual factors such as age, gender, marital status, personality, and organizational factors such as organizational climate, organizational support, job characteristics, workload, job stress, and competition are influential parameters in employees' experience of loneliness, whether emotional or organizational. The sense of loneliness that employees experience in their organizations results in various negative outcomes for both employees and organizations, such as job stress, job satisfaction, organizational support, organizational citizenship, organizational commitment, trust in the organization, job performance, intention to leave the job, and burnout. In hospitals, organizational loneliness among employees can lead to problems in interpersonal relationships and communication. Particularly, nurses, who play a significant role in the delivery of healthcare services, may experience stress and organizational loneliness due to resource inadequacy, long working hours, night shifts, intense patient circulation, internal team issues, and negative interactions with patients' families. This situation adversely affects the quality and quantity of healthcare services, impacting patients, employees, and healthcare institutions negatively. In this context, nurse managers should identify the possible causes of loneliness among nurses and take various measures to address the negative conditions experienced by nurses.