Örgütsel Sinizm (Organizational Cynism) - Çaylak Altun, Esra (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Sağlık kurumları, organizasyonlar içerisinde insan faktörünün en etkin olduğu örgütlerdendir. Kurumlar nitelikli insan gücünü kendilerinde tutmanın yollarını aramakta ve bunun için de farklı farklı yaklaşımlar sergilemektedirler. Motivasyon, örgütsel verimlilik ve performans önündeki en büyük engellerden olan örgütsel davranış konuları bu nedenle son yıllarda dikkat çekmektedir. Bu konular içerisinde önemli yer alan örgütsel sinizm ise yöneticiler tarafından engellenmesi gereken durumların başında gelmektedir.En önemli hizmet sektörlerinden biri olan sağlık sektörünün göz bebeği hemşirelerdir. Ancak, yıllardır ne kurumlarında ne de toplumda hak ettikleri saygı ve hakkı elde edememişlerdir. Olumsuz çalışma koşullarında ve aşırı iş yükü ile çalışan hemşirelerin zaman zaman sinizm tutumu içine girebildikleri gözlemlenmektedir. Bu durum performans düşüklüğü, isteksizlik, etik dışı davranış, motivasyonel azalma, kişilerarası çatışma, devamsızlık, işi bırakmada artış, istihdamda azalma, iş ile ilgili verimliliği etkilemekte ve memnuniyetsizliği arttırabilmektedir. Aynı zamanda hasta savunuculuğu rolü olan hemşirelerin, hasta güvenliğini de tehdit etmektedir. Bu bölümde hem bireysel hem örgütsel tehdit oluşturan bu konu ele alınarak, literatürde kullanılan ölçekler açıklanmıştır.Health institutions are among the organizations where the human factor is most effective. Institutions are looking for ways to retain qualified manpower and are taking different approaches to this end. For this reason, organizational behavior issues, which are among the biggest obstacles to motivation, organizational efficiency and performance, have attracted attention in recent years. Organizational cynicism, which has an important place among these issues, should be one of the situations that should be prevented by managers. Nurses are the apple of the eye of the health sector, one of the most important service sectors. However, for years they have not been able to obtain the respect and rights they deserve, neither in their institutions nor in society. It is observed that nurses working under adverse working conditions and with excessive workload may sometimes adopt an attitude of cynicism. This situation can lead to poor performance, reluctance, unethical behavior, decrease in motivation, interpersonal conflict, absenteeism, increase in quitting, decrease in employment, affecting work-related productivity and increasing dissatisfaction. It also threatens patient safety for nurses, who have a patient advocacy role. In this section, this issue, which poses both an individual and organizational threat, is discussed and the scales used in the literature are explained.