Sanal Kaytarma (Cyberloafing) - Öztürk Yıldırım, Tuğba (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Günümüzde internet kullanımı kişilerin günlük hayatında vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir. Bu durum örgütlerde çalışanların çalışma saatlerinde interneti iş dışı amaçlarla kullanmaya başlamalarıyla birlikte “sanal kaytarma” olarak yirmi birinci yüzyılın başında yeni bir kavram olarak literatüre girmiştir.Sanal kaytarmayla ilgili farklı sınıflandırmalar olmakla birlikte genellikle yararlı ve zararlı olarak ele alınmaktadır. Sanal kaytarmanın yararlı etkileri; çalışanlara yeni bilgiler sağlaması ve bu katkının işle ilgili görevlere yansıması, kişisel stresi azaltması, iş-yaşam dengesini sağlaması, vb. iken, zararlı etkileri; çalışanların zamanlarını verimsiz kullanmaları, verimlilik kaybı yaşanması, ağ güvenliğinin tehdit edilmesi, vb. olduğu belirtilmektedir.Sanal kaytarma bireysel ve örgütsel etmenlerden etkilenmektedir. Bunlar cinsiyet, statü, internet becerileri ve kişisel özellikler gibi bireysel etmenler olabileceği gibi, örgütsel adaletsizlik, sosyal baskı, sosyal kolaylaştırma, iş yapısı, yöneticilerin bakış açısı, kuralların keskinliği ve etik anlayış gibi örgütsel etmenler de olabilmektedir.Örgütler genellikle sanal kaytarma davranışlarını engellemeye yönelik yaklaşım sergilemektedir. Literatürdeki yararlı etkileri göz önüne alındığında sanal kaytarmanın örgüt yararına nasıl yönlendirilebileceğine ilişkin daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.Today, internet use has become an indispensable element in people's daily lives. This situation has entered the literature as a new concept at the beginning of the twenty-first century as "cyberloafing" when employees in organizations started to use the internet for non-work purposes during working hours.Although there are different classifications of cyberloafing, it is generally considered as beneficial and harmful. While the beneficial effects of cyberloafing are; providing new information to employees and reflecting this contribution to work-related tasks, reducing personal stress, providing work-life balance, etc., the harmful effects are; inefficient use of employees' time, loss of productivity, threat to network security, etc.Cyberloafing is affected by individual and organizational factors. These can be individual factors such as gender, status, internet skills and personal characteristics, as well as organizational factors such as organizational injustice, social pressure, social facilitation, job structure, managers' point of view, sharpness of rules and ethical understanding.Organizations generally take an approach to prevent cyberloafing behaviors. Considering its beneficial effects in the literature, more studies are needed on how cyberloafing can be directed for the benefit of the organization.