İşte Var Olamama (Presenteeism) - Karadaş, Ayşe (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
İşte var olamama, çalışma ortamı üzerinde olumsuz etkisi olan mesleki ve psikososyal bir olgudur. İşte var olamama özellikle sağlık sektöründe çalışanlarda görülmekle birlikte yüksek iş yükü, zorlu fazla mesailer, vardiyalı çalışma gibi koşullar nedeniyle hemşirelik mesleğinde yüksek oranda görülmektedir. İşte var olamama, hemşirelerin yüksek kaliteli bakım sağlama kapasitesini azaltarak hasta güvenliğini riske atmakta ve hemşire sağlığı, iş yaşamı kalitesi ve kurumsal maliyetler açısından da olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu kitap bölümü, işte var olamama kavramını, nedenlerini ve sonuçlarını ele alarak, işte var olamamanın etkin bir şekilde yönetilmesi için gerekli stratejileri ortaya koymaktadır. Hemşirelerde işte var olamama nedenleri, sağlık durumuna, bireysel özelliklere ve örgütsel özelliklere bağlı nedenler olarak üç başlık altında incelenerek ele alınmıştır. İşte var olamamanın olumsuz sonuçlarının ortadan kaldırılabilmesi için örgüt kültürünün yeniden şekillendirilmesi, çalışma koşullarının ve kişiler arası ilişkilerin iyileştirilmesi ve çalışan destek programlarının yürütülmesi faaliyetleri detaylı şekilde açıklanmıştır. Bu bölüm, hemşirelere ve özellikle işte var olamamanın azaltılması konusunda yönetici hemşirelere kapsamlı bir içerik sunmaktadır. Bu kapsamda kaliteli, güvenli, maliyet etkin hemşirelik hizmetlerinin yürütülmesinde hemşirelere önemli katkıları olacaktır.Presenteeism is an occupational and psychosocial phenomenon that has a negative impact on the work environment. Although presenteeism is especially seen in those working in the healthcare sector, it is also seen at a high rate in the nursing profession due to conditions such as high workload, difficult overtime, and shift work. Presenteeism compromises patient safety by reducing nurses' capacity to provide high-quality care and can also have negative consequences for nurse health, quality of work life, and organizational costs. This book chapter covers the concept of presenteeism, its causes, and impact, and reveals strategies for effectively managing presenteeism. The reasons for nurses' presenteeism at work were examined and discussed under three headings: reasons related to health status, individual characteristics and organizational characteristics. In order to eliminate the negative consequences of presenteeism, the activities of reshaping the organizational culture, improving working conditions and interpersonal relations, and carrying out employee support programs are explained in detail. This chapter provides comprehensive content for nurses, and especially nurse managers, on reducing presenteeism. In this context, it will make significant contributions to nurses in the provision of quality, safe, cost-effective nursing services.