Çalışmaya Tutkunluk (Work Engagement) - Öztürk, Havva (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Pozitif psikoloji akımına bağlı olarak gelişen ve örgütsel davranış ile örgütsel psikolojinin konu alanı içinde yer alan çalışmaya tutkunluk kavramı, özellikle iki binli yıllardan sonra popülerlik kazanmıştır. Bu kavram, Türkçeye çalışan tutkunluğu, işe cezbolma, işe tutkunluk, işe angaje olma, işe adanmışlık gibi farklı ifadelerle çevrilmiştir. Dinçlik, adanma ve yoğunlaşma olmak üzere üç boyutu olan çalışmaya tutkunluk, çalışanın kendini fiziksel, duygusal ve bilişsel yönüyle tam olarak işine vermesi ya da çalışma ile ilgili tatmin edici bir ruh hali olarak tanımlanmıştır. Çalışmaya tutkunluk, dışadönüklük, kişiler arası duyarlılık, hırslı olma gibi bireysel faktörlerden ve özerkliğe sahip olma, görevin çeşitliliği ve önemli olması, yönetici ve meslektaş desteği, ödüllendirmeler gibi örgütsel faktörlerden etkilenmektedir. Bununla birlikte çalışmaya tutkunluk; iş tatmini, iş performansı, örgütsel bağlılık, yenilikçi davranışlar, mali durumlar, ürün/hizmet kalitesi ve verimlilik, işten ayırılma niyeti, tükenmişlik, işe devamsızlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Hemşirelikte de çalışmaya tutkunluğun; hemşirelerin işten ayrılma niyetinin ve tükenmişlik düzeylerinin azaltılmasında, işte tutulmasında, iş tatmini, iş performansı ve verimlilik, finansal ölçütler, özellikle bakımın kalitesi ve güvenliğinin artırılmasında, hasta bakımı ve sonuçlarının iyileştirilmesinde olumlu etkisinin olduğu saptanmıştır.The concept of work engagement, which was developed after the positive psychology movement and is within the subject area of organizational behavior and organizational psychology, has gained popularity especially after the 2000s. This concept is translated into Turkish with different expressions such as employee engagement, work involvement, job engagement, work passion, work dedication. Work engagement, which has three dimensions as vigor, dedication and absorption, is defined as the employee's complete physical, emotional and cognitive dedication to his/her work or as a satisfactory mood related to work. Work engagement is affected by individual factors such as being extravert, interpersonal sensitivity, being ambitious and by organizational factors such as having autonomy, diversity and importance of the task, manager and colleague support, rewards. On the other hand; work engagement has also positive effects on job satisfaction, job performance, organizational commitment, innovative behaviors, financial situations, product/service quality and productivity, intention to quit, burnout and absenteeism. In nursing, too, it has been determined that work engagement has a positive effect on reducing nurses' intention to leave and burnout levels, on increasing job retention, job satisfaction, job performance and productivity, financial measures, especially the safety and quality of care and on improving patient care and outcomes.