Psikolojik Dayanıklılık (Psychological Resilience) - Seren İntepeler, Şeyda (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Bu kitap bölümünde, psikolojik dayanıklılık kavramı ve hemşirelik mesleğindeki yeri ele alınmaktadır. Aynı zamanda yönetici hemşirelerin psikolojik dayanıklılığı artırma stratejileri de tartışılmaktadır. Psikolojik dayanıklılık, bireylerin problemlerle baş edebilme düzeyi ile yakından ilişkili bir kavramdır. Bireysel olarak psikolojik dayanıklılık düzeyi yüksek olan kişiler, zorluklarla baş edebilen, stresini yönetebilen, çatışmaları çözebilen, mutlu ve başarılı bireylerdir. Psikolojik dayanıklılık; kendini adama, kontrol ve güçlük boyutları ile karşımıza çıkmaktadır. Bu kavram bireysel olarak açıklanabildiği gibi mesleki olarak da önemli bir paydaya sahiptir. Hemşirelerin fiziksel ve ruhsal olarak kendilerini koruyamadıkları ortamlarda psikolojik dayanıklılıkları azalacak ve tıbbi hatalar, hasta güvenliği sorunları, hasta memnuniyetinde azalma gibi olumsuz hasta sonuçlarının yanı sıra performans düşüklüğü, iş doyumunda azalma, tükenmede artma, işten ayrılma ve ayrılma niyetinde artma gibi olumsuz hemşire sonuçlarına neden olabilecektir. Bu olumsuz sonuçların ortadan kaldırılabilmesi için bireysel ve kurumsal pek çok stratejiden yararlanmak oldukça önemlidir. Özellikle kurumsal stratejilerin geliştirilmesi ve uygulanmasında yönetici hemşirelerin anahtar rolü bulunmaktadır. Sonuç olarak sağlık bakım ortamlarında gerek hemşire gerekse yönetici olarak her düzeyde sorumluluk almak gerekmektedir.In this book chapter, the concept of psychological resilience and its place in the nursing profession are discussed. Strategies to increase psychological resilience of nurse managers are also discussed. Psychological resilience is a concept closely related to the ability of individuals to cope with problems. Individuals with high levels of psychological resilience are happy and successful individuals who can cope with difficulties, manage stress, resolve conflicts. Psychological resilience: it appears with the dimensions of commitment, control and challenge. While this concept can be explained individually, it also has an important denominator professionally. In environments where nurses cannot protect themselves physically and mentally, their psychological resilience will decrease and negative patient outcomes such as medical errors, patient safety problems, decrease in patient satisfaction, as well as negative nurse outcomes such as poor performance, decrease in job satisfaction, increase in burnout, increased turnover, leave job and intention to leave may be observed. In order to eliminate these negative outcomes, it is very important to benefit from many individual and institutional strategies. Nurse managers have a key role, especially in the development and implementation of institutional strategies. As a result, it is necessary to take responsibility at all levels in health care environments, both as nurses and managers.