Örgütsel Sosyalleşme (Organizational Socialization) - Çerçi, Seyhan (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Bu kitap bölümünde, örgütsel sosyalleşmenin önemi, örgütsel sosyalleşme süreci, örgütsel sosyalleşme aşamaları ve düzeyleri, örgütsel sosyalleşme taktikleri ele alınarak tartışılmaktadır. Özellikle sosyalleşme, örgütsel sosyalleşme, sosyalleşme aşamalarından ön sosyalleşme, seçme, işe alıştırma, yetiştirme, arkadaş ve iş grupları desteği, sınama-yanılma gibi kavramlar, ayrıca yeni başlayan çalışanlara nasıl bir uyum programı uygulanacağının belirlendiği örgütsel sosyalleşme taktikleri ve örgütsel sosyalleşme düzeyleri kavramları üzerinden detaylandırılarak incelenmiştir. Bu kavramlar, özellikle yeni başlayan çalışanların örgüt içinde sosyalleşerek kariyer gelişimlerine ve yaşadıkları zorluklara da dikkat çekmektedir.Bir örgütün uzun vade hedeflerinin gerçekleşmesi, varlığını sürdürmesi ve işin istikrarlılığının devamı örgüt için önemlidir. Örgütsel sosyalleşme sürecinin nasıl sonuçlanacağı da örgütün sürdürülebilirliğinin sağlanmasında önemli bir basamaktır. Örgüte yeni giren çalışanların işleri nasıl yapacağı, işlemleri nasıl uygulayacağı, sosyalleşerek örgüte nasıl uyum sağlayacağı gibi konular örgütsel sosyalleşmenin en önemli konularıdır. Örgütsel sosyalleşme konuları hemşirelik alanı ile ele alınarak, hemşirelerin örgütsel sosyalleşme süreci detaylı tartışılacaktır. Bu kapsamlı analiz ile hemşirelerin örgütsel sosyalleşme sürecinin detaylandırılması hem örgütün hem de hemşirelerin bu süreçten nasıl etkileneceği, nasıl sorunlar yaşanacağı gibi konuların ele alınması, ayrıca hemşirelerin örgütsel sosyalleşme konusuna da kaynak sunması amaçlanmıştır.In this chapter, the importance of organizational socialization, the process of organizational socialization, stages of organizational socialization, tactics, and levels of organizational socialization are discussed. Especially, concepts such as socialization, organizational socialization, pre-socialization stages, selection, onboarding, training, support from peers and work groups, trial-and-error, as well as determining the adaptation program for new employees through organizational socialization tactics and levels are detailed and examined. These concepts also draw attention to how new employees, particularly, socialize within the organization, contribute to their career development, and cope with challenges they face.The realization of an organization's long-term goals, its continuity, and the sustainability of its operations are crucial for an organization. How the process of organizational socialization concludes is also a significant step in ensuring the sustainability of the organization. Matters such as how newly recruited employees will perform their tasks, implement procedures, and adapt to the organization through socialization are among the most important aspects of organizational socialization. The topics of organizational socialization will be discussed within the field of nursing, focusing on a detailed discussion of the organizational socialization process for nurses. This comprehensive analysis aims to detail the organizational socialization process for nurses, address how both the organization and nurses will be affected by this process, anticipate potential issues, and provide resources on organizational socialization for nurses.