Değerlere Göre Yönetim (Management According to Values) - Gökdere Çinar, Hava (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Değerler örgüt üyelerinin sosyal ve duygusal gelişimlerini gerçekleştirebilmelerinde önemli bir araçtır. Değiştirilebilir ve geliştirilebilir niteliğe sahip olan değerler öğretilebilir ve öğrenilebilir.  Bireylere değerlerin kazandırılması ve yaşantısının ayrılmaz bir parçası haline getirilmesinin günümüz koşullarında geçmiş zamanlara nazaran daha zor olduğu söylenebilir. Geçmişte topluluklarda kabul görmüş ve varlığını sürdüren önemli olan birçok değer, yaşantılarla sonraki nesillere taşınırken günümüzde bu aktarım işi yeterli değildir. Bugünkü değişen koşullar çerçevesinde sağlık sisteminin en önemli insan gücünü oluşturan hemşirelerin sadece uygulama açısından başarılı bireyler olarak değil aksine değerlerini bilen ve onları davranışlarında gösteren bireyler olarak yetiştirilmeleri, geliştirilmeleri ve yönetilmeleri beklenmektir.Values are an important tool for organizational members to achieve their social and emotional development. Values that can be changed and improved can be taught and learned. It can be said that teaching values to individuals and making them an integral part of their lives is more difficult in today's conditions than in the past. While many important values that were accepted and continued to exist in communities in the past were transferred to the next generations through experiences, today this transfer is not sufficient. Within the framework of today's changing conditions, nurses, who constitute the most important manpower of the health system, are expected to be trained, developed and managed not only as individuals who are successful in terms of practice, but also as individuals who know their values and show them in their behavior.