Postpartum Kanamalar - Telli, Elçin (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Postpartum kanama dünya çapında anne morbidite, mortalite ve doğumla ilişkili yoğun bakım ünitelerine başvuruların ana nedeni olmaya devam etmektedir. Etyolojisinde pek çok faktör bulunmaktadır ve en sık görülen neden halen uterin atonidir. Günümüzde sezeryan doğumların artması ile birlikte anormal plasentasyon ve plasenta akreata spekturumunun postpartum kanama etyolojisindeki rolü önem kazanmaktadır. Çoğu zaman önlenebilir olmasına rağmen hem düşük hem de yüksek gelirli ülkelerde halen anne ölümlerine neden olmaktadır. Riskli hastaların ve kanamanın zamanında tespit edilmesi ve gecikmeden müdahele edilmesi büyük önem taşımaktadır. Yönetimde çoğu durumda kadın doğum uzmanları, anestezi ve reanimasyon uzmanları ve yoğun bakım uzmanları birlikte çalışmakta ve hastalar birlikte yönetilmektedir. Tıbbi tedavilerin yanı sıra cerrahi müdahale gerektiren ciddi vakalar ve yoğun kan ve kan ürünleri kullanımı da ekibin hazırlıklı, deneyimli ve donanımlı olmasını gerektirmektedir. Bu bölümde postpartum kanamanın tanı, tedavi ve yönetiminde faydalı olabilecek ana konular güncel literatür ve kılavuzlar doğrultusunda derlenmiştir.Postpartum hemorrhage continues to be the main cause of maternal morbidity, mortality and obstetric-related intensive care unit admissions worldwide. There are many factors in etiology, and the most common cause is still uterine atony. Nowadays, with the increasing number of cesarean deliveries, the role of abnormal placentation and placenta accreta spectrum in the etiology of postpartum bleeding is gaining importance. Although it is often preventable, it can still cause maternal deaths in both low- and high-income countries. It is of great importance to identify risky patients and bleeding in a timely manner and to intervene without delay. In management, gynecologists, anesthesia and reanimation specialists and intensive care specialists work together in most cases, and patients are managed together. In addition to medical treatments, serious cases requiring surgical intervention and intensive use of blood and blood products require the team to be prepared, experienced and equipped. In this section, main topics that may be useful in the diagnosis, treatment and management of postpartum bleeding have been compiled in line with current literature and guidelines.