Yoğun Bakımda Diabetes Mellitus Yönetimi - Şahin Tekin, Melisa (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Diabetes mellitus (DM) yol açtığı morbidite ve mortalite nedeniyle yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) iyi yönetim gerektiren sorunlar arasında önemli bir yere sahiptir. Dahili ve cerrahi yoğun bakım ünitelerinde hiperglisemi ile YBÜ yatış süresinde ve mortalitede artış ile ilişkili kötü klinik sonuçlar bildirilmektedir. Yoğun bakım ünitelerinde hiperglisemi, hem bilinen DM tanısı olan hastalarda hem de daha önce normal glisemi profili olan hastalarda stres hiperglisemisi şeklinde ortaya çıkabilir. Hiperglisemi beraberinde artmış enfeksiyon riski, yara iyileşmesinde bozulma, çoklu organ yetmezliği risklerini de getirir. Bu nedenle YBÜ hastalarında tedavi başarısını arttırmak için glisemik kontrolün optimal şekilde sağlanması gereklidir.Diabetes mellitus (DM) has an important place among the problems that require appropriate management in intensive care units (ICU). Poor clinical outcomes associated with hyperglycemia and increased ICU stay and mortality are reported in medical and surgical ICUs. Hyperglycemia can occur in both patients with a known diagnosis of DM and as stress hyperglycemia in patients with a previously normal glycemic profile in the ICU. Hyperglycemia also brings the risks of increase in infections, impaired wound healing, and multiple organ failure. Therefore, it is necessary to ensure optimal glycemic control to increase treatment success in ICU patients.