Nörodejeneratif Hastalıklar ve Yoğun Bakımda Yönetimi - Aydın, Osman Özcan (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Nörodejenerasyon, nöronlarda görülen ilerleyici yapı veya fonksiyon kaybıdır. İlerleyici karakteri zamanla semptomların ve hasarın artmasına neden olur. Bu süreç beyindeki, omurilikteki ve periferik sinir sistemindeki nöronları etkiler. Parkinson, Alzheimer ve Huntington hastalığı en yaygın nörodejeneratif hastalıklar arasındadır. Nörodejenerasyonu geri çeviren veya engelleyen bir tedavi henüz bulunamamıştır, mevcut tedavi yaklaşımları bu hastalıkların ilerlemesini yavaşlatmaya odaklanmaktadır. Ancak gen terapileri bu alanda umut vaat etmektedir. Nörodejeneratif hastalıkların ileri aşamalarında hastalar yoğun bakım ve palyatif bakım desteğine ihtiyaç duyabilir.Neurodegeneration refers to the gradual loss of structure and function in neurons, leading to increased symptoms and damage over time. This process affects neurons in the brain, spinal cord, and peripheral nervous system. Parkinson's, Alzheimer's, and Huntington's disease are among the most common neurodegenerative diseases. Current treatment approaches focus on slowing down the progression of these diseases, as a complete reversal or prevention of neurodegeneration is yet to be discovered. However, gene therapies show promise in this field. In advanced stages of neurodegenerative diseases, patients may require intensive care and palliative care support.