Nöromüsküler Kas Hastalıkları - Doğan, Baki (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Nöromüsküler hastalıklar (NMH), periferik sinir sistemi ve kasları etkileyen, sıklıkla solunum disfonksiyonuna neden olan patolojilerdir. Yoğun bakım ünitesi (YBÜ), özellikler akut alevlenmeler veya ilerleyici hastalık evreleri sırasında önemli bir rol oynar. Bu derlemede, NMH ve YBÜ kesişimini araştırarak tanı, solunum desteği ve multidisipliner tedavi yaklaşımlarını ele alınmıştır.Neuromuscular diseases encompass various conditions affecting the muscles and their direct nervous system control, often leading to severe respiratory and motor function impairments. The intensive care unit (ICU) is crucial in managing NMD patients, particularly during acute exacerbations or progressive disease stages. This review explores the intersection of NMD and ICU care, highlighting the complexities of diagnosis, respiratory support, and multidisciplinary treatment approaches.