Hipertansiyon - Gülen, Derful (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Yoğun bakım hastalarında hipertansiyon, ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir durumdur. Tedaviye başlamadan önce altta yatan nedenlerin belirlenmesi önemlidir. Hipertansif aciller, organ hasarıyla karakterize ve acil müdahale gerektiren durumları ifade eder. Tedavide, kan basıncının dengeli bir şekilde düşürülmesi esastır; ani düşüşler ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Farmakolojik tedavide, alfa-1 ve beta-1 adrenerjik blokerler, kalsiyum kanal blokörleri, vazodilatatör ilaçlar ve diğer santral etkili antihipertansifler kullanılır. Tedavideki seçim hastanın durumuna ve altta yatan nedenlere bağlı olmalıdır. (Yoğun bakım, hipertansiyon, antihipertansif ilaçlar, hipertansif aciller)Hypertension in intensive care patients is a condition that can lead to serious complications. It is important to identify the underlying causes before starting treatment. Hypertensive emergencies refer to situations characterized by organ damage and requiring urgent intervention. In treatment, it is essential to lower blood pressure in a balanced manner; sudden drops can cause serious complications. Pharmacological therapy may involve the use of alpha-1 and beta-1 adrenergic blockers, calcium channel blockers, vasodilators, and other centrally acting antihypertensive agents. The choice of treatment should depend on the patient's condition and underlying causes. (Intensive Care, hypertension, anti hypertensive, hypertensive emergencies)