Batın Travmaları - Angın, Yavuz Selim (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Karın yaralanmaları, önlenebilir travma ile ilişkili ölümlerin sık nedenidir. Belirli yaralanmalar için şüphe uyandıran yaralanma mekanizmasını anlamak, yaralanmaların gözden kaçma riskini azaltacaktır. Penetrasyon, kanama ve perforasyonun erken belirtilerini tanımak ve önemli bir yaralanmanın varlığını doğrulamak için görüntüleme modalitesini seçmek, daha erken teşhis, komplikasyonların önlenmesi ve daha iyi sonuçlar elde edilmesine sağlayacaktır. Genel olarak abdominal yaralanmalarının ve özel olarak intraabdominal organ yaralanmalarının klinik özelliklerini bilmek, yoğun bakım ünitesinde bu hastaların yönetilmesinde sağlam kararlar verme yeteneğini artırır.Yoğun bakım ünitesinde hasta izleme, abdominal travmanın cerrahi olmayan tedavisi, komplikasyonların erken tespiti ve cerrahiye geri dönme ihtiyacı açısından çok yararlıdır. Hasar kontrol laparotomisi geçiren hastalar, vital bulgular, koagülopati, asidoz, hipoterminin normalleşmesinin takibi ile cerrahiye geri dönme zamanlamasını belirleme konusunda yoğun bakım izleminden önemli ölçüde fayda sağlar.Abdominal injury is a common cause of preventable trauma-related deaths. Understanding the mechanisms behind these injuries can help clinicians anticipate specific types of injuries, thereby reducing the risk of overlooking them. Early recognition of signs such as penetration, hemorrhage, and perforation, along with selecting the appropriate imaging techniques to confirm significant injuries, can lead to quicker diagnoses, complication prevention, and improved patient outcomes. Familiarity with the clinical manifestations of both general abdominal injuries and specific organ injuries enhances an intensivist’s ability to make informed therapeutic decisions in the ICU.Monitoring patients in the ICU is crucial for the nonoperative management of abdominal trauma, enabling early detection of complications and determining the need for surgical intervention. Patients who undergo damage control laparotomy greatly benefit from ICU monitoring to assess the stabilization of vital signs, correction of coagulopathy, reversal of acidosis, resolution of hypothermia, and to appropriately time the return to the operating room for definitive surgery.