Farmasötik Kimya Anabilim Dalı - Osmaniye, Derya (Eczacılık Terminolojisi, 2024)
Eczacılık Fakültesi Meslek Bilimleri Bölümü içerisinde yer alan Farmasötik Kimya Anabilim Dalı; yeni terapötik bileşiklerin tasarımı, sentezlenmesi, analizleri, farmakolojik aktiviteleri, bu bileşiklerin yararlı ilaçlar hâline getirilmesi, ilaçların kimyasal yapıları ile aktivitesi arasında kalitatif ve kantitatif ilişkiler kurulması ve ilacın vücuda alınmasından atılmasına kadar geçen safhalardaki davranışlarının kimyasal yönü ile ilgili bilgi sağlamakla sorumludur. Elde edilen yapı-aktivite ilişkilerine göre daha aktif bileşiklerin sentezi, ilaçların metabolizasyonu sonucu oluşan toksik metabolitlerinin önlenmesi yönünde moleküler modifikasyonlar ile yeni bileşiklerin sentezi ve yeni elde edilen bu bileşiklerin in vitro, in vivo, in silico etkilerinin araştırılması anabilim dalının alanlarını oluşturmaktadır. Teorik dersler ve uygulamalı laboratuvar dersleri birbirleri ile paralel bir şekilde Farmasötik Kimya eğitimini oluşturmaktadır.The Department of Pharmaceutical Chemistry, located within the Department of Professional Sciences of the Faculty of Pharmacy, is responsible for the design, synthesis, analysis, pharmacological activities of new therapeutic compounds, the transformation of these compounds into useful drugs, the establishment of qualitative and quantitative relationships between the chemical structures and activities of drugs, and the provision of information on the chemical aspects of the drug's behavior from ingestion to excretion. The synthesis of more active compounds according to the obtained structure-activity relationships, the synthesis of new compounds with molecular modifications to prevent toxic metabolites formed because of drug metabolism, and the investigation of the in vitro, in vivo, and in silico effects of these newly obtained compounds constitute the fields of the department. Theoretical courses and practical laboratory courses constitute the Pharmaceutical Chemistry education in parallel with each other.