İklim Değişikliğinin Kanser ve Kanser Hastaları Üzerindeki Etkileri - Çalışır Kundakçı, Şule (İklim Değişikliği Sağlık ve Hemşirelik, 2024)
İklim değişikliği sağlık üzerinde önemli etkiler oluşturmakta olup insan sağlığını doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir. Kronik hastalıklardan biri olan kanser iklim krizinin getirdiği olumsuz koşullardan en fazla etkilenen sağlık problemlerinden biridir. İklim değişikliği, bilinen kanserojenlerin daha fazla üretilmesine ve bunlara maruz kalınmasına neden olarak kanser için risk oluşturan faktörleri artırmaktadır. Bununla birlikte, artan olumsuz iklim koşullarının oluşturduğu doğal afetler kanser tanısı alan hastaların tedaviye erişimine engel olmaktadır. Bu durum kansere bağlı mortalite oranlarını artırmaktadır. İklim değişikliğinin sonuçları toplumda kanser görülme sıklığını artırırken, kanser tedavisinde kullanılan ekipmanlar iklim değişikliğini tetikleyerek bir paradoks oluşturmaktadır. İklim krizini önleme çabaları sonucu kanser görülme oranlarında ve kanser tedavisinde daha olumlu sonuçlar alınabilir.