İklim Değişikliğinin Toplum Sağlığına Etkileri ve Hemşirelik Bakımı - Ekici, Emine (İklim Değişikliği Sağlık ve Hemşirelik, 2024)
İklim değişikliği biyoçeşitliliğin kaybına  ve fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde doğrudan ve dolaylı etkilere neden olmaktadır. İklim değişikliğinin halk sağlığı üzerindeki başlıca etkileri; zihinsel bozukluklar, kalp yetmezliği, kronik böbrek hastalığı, astım, alerji, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kanser, miyokard enfarktüsü ve inmelerdeki artışlardır. Hemşireler, uygulamaları, araştırmaları ve eğitimleri yoluyla iklim değişikliğinin etkilerine yanıt vermek için stratejik konumdadırlar. Yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde iklim değişikliği mücadele ve uyum programlarını destekleyebilirler. Halk sağlığı hemşireleri iklim değişikliklerine uyum sağlamak için savunuculuk rollerini, güçlü halk sağlığı altyapısını ve davranış geliştirme stratejilerini kullanırlar. İnsanların stresle başa çıkma yeteneklerini güçlendirmek için çalışırlar. Hemşireler iklim değişikliği ile mücadele ve uyum çalışmalarında toplumu hizmet birimi olarak görerek ve bu sorunun çözümünde hemşirelik sürecini kullanarak toplumla işbirliği içinde toplumun güçlendirilmesi ve baş etmesi için çalışırlar.