Diyabetik Ayak Ülserinde Güncel Tedavi Yaklaşımları ve İlaç Uygulamaları - Vural, Meltem; Özakar, Emrah; Sevinç Özakar, Rukiye (Eczacılıkta Güncel Araştırmalar III-Güz, 2024)
Diyabetik ayak ülserleri, diyabet hastalarında sık görülen ve tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilen önemli bir sağlık sorunudur. Geleneksel tedavi yöntemleri genellikle yetersiz kalmakta ve iyileşme sürecini uzatabilmektedir. Nanoteknolojik ve biyoteknolojik gelişmeler, ilaçların hedef bölgeye etkin şekilde ulaşmasını sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Geliştirilen biyomalzemeler, yara iyileşmesini destekleyen ve enfeksiyon riskini azaltan özellikleri ile dikkat çekmektedir. Giyilebilir sensörler ve akıllı yara pansumanları, yaranın iyileşme sürecini izleme ve gerektiğinde otomatik müdahale etme imkanı sunmaktadır. Sonuç olarak, diyabetik ayak ülseri tedavisinde kullanılan yeni teknolojik gelişmeler hastaların yaşam kalitesini artırma ve iyileşme sürecini artırmaktadır. Ancak bu yeni geliştirilen yöntem ve ilaçların, klinik uygulamalardaki etkinliği ve maliyet-etkinliği hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, diyabetik ayak ülseri hakkında detaylı bilginin yanı sıra tedavisinde kullanılan ve uygulanan yeni teknolojik ve biyoteknolojik gelişmelerden, biyomalzemelerden, giyilebilir sensörlerden, akıllı yara pansumanlarından ve gen tedavilerinden bahsedilmektedir.Diabetic foot ulcers are a significant health problem that is common in diabetic patients and can lead to severe complications if left untreated. Traditional treatment methods are often inadequate and can prolong the healing process. Nanotechnological and biotechnological developments accelerate the healing process by ensuring that drugs reach the target area effectively. Developed biomaterials stand out with their properties that support wound healing and reduce the risk of infection. Wearable sensors and smart wound dressings offer the opportunity to monitor the wound's healing process and intervene automatically when necessary. As a result, new technological developments used in the treatment of diabetic foot ulcers increase the quality of life of patients and increase the healing process. However, more research is needed on the effectiveness and cost-effectiveness of these newly developed methods and drugs in clinical applications. In this study, in addition to detailed information about diabetic foot ulcers, new technological and biotechnological developments, biomaterials, wearable sensors, smart wound dressings and gene therapies used and applied in its treatment are mentioned.