Nedeni Bilinmeyen Ateş - Yörük, Gülşen (Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji-Güz, 2024)
Ateş yakınması ile gelen bir hastada; ateş 3 haftadan uzun süredir devam ediyor, birden fazla ölçümde 38,3ºC’yi geçiyor ve her türlü çabaya rağmen nedeni ortaya çıkarılamıyorsa bu durum “Nedeni Bilinmeyen Ateş” (NBA) olarak ifade edilir. Bu bölümde, tıbbi olanaklarda her geçen gün kaydedilen ilerlemeler sayesinde son yıllarda görülme sıklığı azalan  NBA’nın nedenleri, teşhis yöntemleri ve tedavisindeki kurallar incelendi. NBA olgularında multidisipliner olarak değerlendirilmesi ve özel hasta grupları dışında empirik tedaviden kaçınılması gerektiği  vurgulanmaya çalışıldı.In a patient presenting with fever; if the fever continues for more than 3 weeks, exceeds 38.3 °C in more than one measurement and the cause cannot be determined despite all efforts, this situation is referred to as “ Fever of Unknown Origin” (FUO). In this section, the causes, diagnostic methods and treatment rules of FUO, whose incidence has decreased in recent years thanks to the advancements in medical facilities, were examined. It was tried to emphasize that FUO cases should be evulated multidisciplinaryly and empirical treatment should be avoided except for special patient groups.