Hepatit C Tanılı Hastaya Yaklaşım - Gezer, Yakup (Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji-Güz, 2024)
Hepatit C virüsü başlıca kan yolu ile bulaşmakta olup, tedavi edilmez ise kronik karaciğer hastalığına neden olmakta, siroz ve hepatosellüler kansere kadar ilerleyen süreçlere yol açmaktadır. HCV’nin 6 ana genotipi vardır. Günümüzde pangenotik direk etkili antivirallerin tedavide kullanıma girmesiyle genotip tayini ihtiyacı ortadan kalkmıştır. Ayrıca tedavide pangenotipik bu ajanlar sayesinde tama yakın kalıcı viral yanıt sağlanmış, yüzde yüze yakın oranlarda kür elde edilmiştir.  Uluslararası rehberlerde basitleştirilmiş pangenotipik tedavi algoritmaları düzenlenmiştir. Tedavi naif, tedavi deneyimli ve sirotik olup olmama durumuna göre 8 ile 12 hafta arasında tedavi süreleri belirtilmiştir. Pangenotipik ajanlar başlıca Glekaprevir/ Pibrentasvir ve Sofosbuvir/Velpatasvir’dir. Tedavi süresi tamamlandıktan sonra 12.hafta ve 24. hafta kalıcı virolojik yanıt açısından değerlendirilmelidir. Hepatit C’den korunmak için temel yol enfekte kan ve kan ürünlerine temasın azaltılmasıdır. Hepatit C virüsünün eliminasyonu hastalığın farkındalığının artırılması, tarama oranlarının artırılması ve tedavi için antivirallere erişiminin sağlanmasıyla mümkün olacaktır.The hepatitis C virus is mainly transmitted via the blood and, if left untreated, causes chronic liver disease, progressing to cirrhosis and hepatocellular carcinoma. HCV has 6 main genotypes. Today, with the introduction of pan-genotypic direct-acting antivirals into treatment, the need for genotype determination has disappeared. In addition, the use of pangenotypic agents in treatment has resulted in almost complete and sustained viral responses, with cure rates approaching 100%.  Simplified pangenotypic treatment algorithms have been published in international guidelines. Treatment durations between 8 and 12 weeks are specified according to treatment-naive, treatment-experienced and cirrhotic status. Pangenotypic agents are mainly glecaprevir/pibrentasvir and sofosbuvir/velpatasvir. At the end of treatment, patients should be monitored for sustained virologic response at 12 and 24 weeks. The main way to prevent hepatitis C is to reduce exposure to infected blood and blood products. Elimination of the hepatitis C virus will be possible by increasing awareness of the disease, increasing screening rates and providing access to antiviral treatment.