Karbapeneme Dirençli Acinetobacter Spp. İnfeksiyonları - Benli, Aysun (Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji-Güz, 2024)
Karbapeneme dirençli Acinetobacter baumannii-calcoaceticus kompleksi (CRAB), özellikle YBÜ’lerde sağlık bakımıyla ilişkili infeksiyonların önde gelen etkenlerinden biri haline gelmiştir. CRAB infeksiyonları YBÜ’de kalış süresi, artan hasta maliyeti, antibiyotik kullanımı ve mortaliteyle anlamlı bir ilişki gösterir. Karbapenemaz genleri sıklıkla ek direnç genleri taşıyabilen plazmidler üzerinde kodlanır ve CRAB‘ı çok ilaca dirençli hale getirir. CRAB infeksiyonlarında tedavi yanıtı alınana kadar mümkünse iki aktif ajanla kombinasyon tedavisi verilmelidir. Bunlar yüksek doz ampisilin-sulbaktam, sulbaktam-durlobaktam, polimiksin B, yüksek doz tigesiklin veya minosiklin ve sefiderokol olabilir. CRAB infeksiyonlarında fosfomisin ve rifampisinli kombinasyonlar, inhaler tedaviler, yüksek doz ve uzun infüzyon karbapanem tedavisi günümüzde önerilmemektedir. Ülkemizde hafif-orta şiddettli CRAB infeksiyonlarında sulbaktam içeren tedaviler monoterapi şeklinde kullanılmaktadır. Ağır, şiddetli CRAB infeksiyonlarında ise antibiyogram sonuçlarına göre duyarlı iki antimikrobiyal ialç kombine ederek kullanılmaktadır. Sonuç olarak duyarlılık testi sonuçları, infeksiyon bölgesi ve CRAB infeksiyonları için yerel epidemiyolojik bilgilere dayalı olarak bireyselleştirilmiş tedavi rejimlerinin oluşturulması daha akılcı olacaktır.Carbapenem-resistant Acinetobacter baumannii-calcoaceticus complex (CRAB) has become one of the leading causes of healthcare-associated infections, especially in ICUs. CRAB infections are significantly associated with length of hospitalization in the ICU, increased patient costs, antibiotic use, and mortality. Carbapenemase genes are often encoded on plasmids that can carry additional resistance genes, making CRAB multidrug resistant. In CRAB infections, combination therapy with two active agents should be given, if possible, until a treatment response is achieved. These may be high dose ampicillin-sulbactam, sulbactam-durlobactam, polymyxin B, high-dose tigecycline or minocycline, and cefiderocol. Combinations with fosfomycin and rifampicin, inhaler treatments, and high dose long-infusion carbapanem treatment are not currently recommended in CRAB infections. In our country, treatments that containing sulbactam are used as monotherapy in mild to moderate CRAB infections. In severe CRAB infections, two sensitive combined antimicrobial drugs according to the antibiogram results are used. As a result, it would be more rational to create individualized treatment regimens based on susceptibility test results, infection site and local epidemiological information for CRAB infections.