Kardiyak Elektrofizyoloji Laboratuvarında Aritmi Tedavileri ve Hemşirelik Yönetimi - Yıldırımlı Al, Zöhre (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Elektrofizyoloji ve ablasyon işlemleri invaziv uygulanan işlemlerdir ve elektrofizyolojiye spesifik donanım ve sistemler içerir. Vücut yüzey EKG ve İntrakardiyak EKG sinyallerini toplayarak kayıt sistemine aktarır. Manyetik konum teknolojisini kullanarak Konum pedi (Location Pad) ve manyetik sensörlü kateter yardımı ile elektromanyetik alanlara dayalı bir konum sağlar. Haritalama teknolojileri, doğru konum verileri ve EKG verilerinin birleştirilmesi ile de kalp odacıklarının haritaları oluşturulur. Bu işlemler aynı zamanda birçok datanın aynı anda yorumlanmasını içerdiği için laboratuvarda floroskopi görüntüsü, yüzey ve İntrakardiyak Ekg verileri ve haritalama sisteminin oluşturduğu kalp odacıklarının haritalarının aynı anda değerlendirilmesine olanak sağlayan çoklu monitör sistemleri ile işlem odasına aktarılır. Bu kompleks sistem sayesinde kalbin ileti sistemi incelenir, aritmik ilaç tedavisinin etkinliği değerlendirilir, ablasyon planlanan aritmik odağın lokalizasyonunun haritası çıkarılır ve klinik aritmi için tedavi yöntemine karar verilir. Electrophysiology and ablation procedures are invasive procedures that involve specialized equipment and systems specific to electrophysiology. These systems collect surface ECG and intracardiac ECG signals and transmit them to the recording system. By using magnetic positioning technology, a location is provided based on electromagnetic fields through the Location Pad and catheters with magnetic sensors. Mapping technologies combine accurate position data and ECG signals to create maps of the heart chambers. Since these procedures require the simultaneous interpretation of multiple data points, systems in the lab allow the evaluation of fluoroscopy images, surface and intracardiac ECG data, and heart chamber maps generated by the mapping system on multiple monitors. This complex system enables the examination of the heart's conduction system, assessment of the effectiveness of antiarrhythmic drug therapy, creation of a map to localize the arrhythmic focus targeted for ablation, and determination of the appropriate treatment method for clinical arrhythmia.